Luah Masalah atau Raih Simpati

8 02 2010

Dulu-dulu, zaman aku hangat berchenta, aku tak tau macam mana nak luahkan perasaan aku. Aku tak suka ceritakan masalah aku kat kengkawan sebab aku dah agak apa jawapan yang akan aku terima..

“Mak no comment occay. Rumah tangga you allz, pepandai lah..”

Aku taw nape derang tak nak komen lebih-lebih. Kang tersalah bagi nasihat, lain pulak jadinye. Kena pulak memasih dah saling kenal mengenal. Kalo dak, tak pepasal ada yang bermasam muka kanz.

So camne aku nak luahkan apa yang aku rasa?

Aku selalu masuk mirc kalau aku bermasalah. Bukan nak cari stok puas nafsu atau apa, tapi aku akan cari sumone yang sudi dengar masalah aku dan sudi luahkan pendapat dia.

Dan orang tu, sudah semestinya tak mengenali aku. Nama dia pun aku tak tahu, begitu juga dia, tak tahu nama aku, lokasi aku atau apa-apa ajer detail pasal aku. Dengan cara tu, aku rasa aku dapat seseorang yang mendengar tanpa ada sebarang kecenderungan apa-apa. Jadi, bile dah abih chat, maka berakhirlah hubungan tu.

Berbeza dengan PLU-PLU lain, ramai juga praktikkan style yang aku amalkan sejak dulu. Ramai yang masuk irc kununnya nak hilangkan tensyen, nak cari pendengar masalah. Tapi benar ker nak luahkan masalah or nak ambik kesempatan dengan meraih simpati. Bile dah cite masalah, siap sekali dengan nama nenek kat kampung. Tuh tak kira berapa taik lalat ada kat kepala konek lagi. And then, si pendengar masalah pon apa  lagi, pasang jarum la.

Biasa la kan, manusia. PLU pulak tuh. Hina lagi dina. Dah la hina, buat pulak perkara-perkara yang menghanjengkan lagi kehinaan diri tuh.

Pikir-pikirkan lah yer.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: