Orang Cuma Pandai Cakap

27 12 2009

Orang cuma pandai bercakap. Laki perempempuan, semua terkumat kamit molot tanpa henti. Yang perempuan pulak lagi best, atas bawah molot depa nih terkemut-kemut bercakap. Tapi, apakah cakap depa ni boleh pakai?

Aku selalu juga baca luahan rasa, luahan masalah kat newspaper and what so ever. Ramai juga hadek-hadek yang cuba untuk keluar dari dunia PLU ni, curahkan perasaan depa kat sana. Maka, berbuit-buih la mulut si moderator mengulas masalah hadek-hadek tu. Kalo pak-pak ostad pulak, berbuih-buih la molot meluahkan segala dalil-dalil, hadis-hadis, mengapa tak boleh jadi PLU neh. Laki pasangan dia pompuan la, nabi tak mengaku umat la. Maaf pak ostad. Aku bukan nak blame pak ostad atau mana-mana moderator. Tapi, semua tuh cerita lama yang diulang semula.

Semua PLU (baca: PLU Muslim) tahu akan kedudukan diri mereka dalam agama. Kami tahu risiko-risiko yang kami mungkin terima. Jadi, tak perlu terlalu kerap ulang tayang semua tu. Kami sedar. Tapi, berikan kami penyelesaian yang boleh membantu kami untuk berdiri bersama dalam saf solat Jumaat dengan pak ostad. Hadek-hadek yang luahkan masalah tu mahukan penyelesaian, bukan nak dengar hujah-hujah yang depa dah taw.

Kalau apa yang aku cakap nih boleh dianggap biadap dan kurang ajar, betulkan. Tapi, sejak aku sekolah, setiap kali masalah ni diluahkan kepada mana-mana ostad, moderator atau doktor, balik-balik jalan yang sama. Suruh kembali ke pangkal jalan. Tapi, macam mana untuk kembali, tak pulak diceritakan. Takde maknanya. Kalau yang bermasalah tu tahu cara nak kembali ke pangkal jalan, sah-sah la dia tak perlu nak bersusah payah melenguhkan jemarinya menaip dan hantar kepada ruangan berkenaan. Non-sense.

Tu lah kan. Kekadang golongan yang mengaku bijak pandai nih sebenarnya nothing. Sekadar tahu bercakap. Cakap pon benda yang dah pernah dicakapkan sebelum ni. Macam Astro. Asyik ulang tayang je.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: